Πάρις Κουκουλόπουλος «Παράταση του προσωρινού διακανονισμού ασφαλιστικών οφειλών του άρθρου 48 ν. 3943/2011»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση έχουν περιέλθει οφειλέτες των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, καθώς την 31η Δεκεμβρίου 2023 έληξε η παράταση του προσωρινού διακανονισμού ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, της παραγράφου 9 της περ.Α’ του άρθρου 48 του ν. 3943/2011 (A’ 66), με αποτέλεσμα να βρίσκονται ενώπιον σημαντικών οφειλών τις οποίες αδυνατούν να αποπληρώσουν.
Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 34 του ν. 4756/2020 (A’ 235), το οποίο είχε υπερψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ορίστηκε πως «στην περ.Α΄ του άρθρου 48 του ν.3943/2011 προστίθεται παρ.9 ως εξής: “9. Παρατείνεται ο προσωρινός διακανονισμός των άρθρων 1-8 έως την 31η.12.2023 και αναστέλλεται η λήψη των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, για τους ασφαλισμένους που μέχρι την 30η.4.2020 έχουν ενεργό προσωρινό διακανονισμό σύμφωνα με την περ. Α΄ του παρόντος και υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τους όρους αυτού”».
Αξίζει να επισημανθεί ο σκοπός του νομοθέτη όταν εισήχθη ο διακανονισμός το 2011. Όπως αναλυτικά τεκμηριωνόταν στην Αιτιολογική Έκθεση «καθίσταται επιτακτική η ανάγκη είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πάσης φύσεων επιχειρήσεων προς τους ασφαλιστικούς φορείς. Με τις σημερινές νομοθετικές ρυθμίσεις, ο μόνος τρόπος είσπραξης των οφειλών αυτών σε επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούν να τις αποπληρώσουν, είναι μέσω της λήψης αναγκαστικών μέτρων εις βάρος τους. Από την άλλη, η επιβολή των αναγκαστικών μέτρων συνεπάγεται ως επί το πλείστον κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας και οδηγεί αναπόφευκτα στη διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης και στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας. Σταθμίζοντας τις δύο αυτές παραμέτρους, αφενός της ανάγκης είσπραξης των οφειλών αφετέρου της ανάγκης διατήρησης της λειτουργίας και συνεπακόλουθα των θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων, καταλήξαμε στην παρούσα νομοθετική ρύθμιση (…)».
Δεδομένου ότι η παράταση έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2023, με αποτέλεσμα πλήθος ασφαλισμένων που εξυπηρετούσαν ανελλιπώς το διακανονισμό, να έρχονται αντιμέτωποι πλέον με ένα υψηλό υπόλοιπο, το οποίο αδυνατούν να αποπληρώσουν, αντιμετωπίζοντας κίνδυνο να αναβιώσει η αρχική οφειλή με ό,τι είχε αφαιρεθεί στο πλαίσιο του διακανονισμού, καθίσταται απαραίτητη η παράταση, ώστε να συνεχίσουν να καταβάλλουν την ίδια δόση.
Ο σκοπός του νομοθέτη άλλωστε κατά τη θέσπιση του προσωρινού διακανονισμού του άρθρου 48 του ν. 3943/2011 παραμένει απολύτως επίκαιρος σήμερα, λαμβανομένης επιπροσθέτως υπόψη της πολύπλευρης εκτόξευσης του κόστους ζωής που “γονατίζει” μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθιστώντας ανέφικτη την κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών ανελαστικών δαπανών τους.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις – Συνταξιοδοτική διάταξη»
Άρθρο …
Παράταση του προσωρινού διακανονισμού ασφαλιστικών οφειλών του άρθρου 48 ν. 3943/2011
1) Στην περ. Ατου άρθρου 48 του ν. 3943/2011 (A’ 66) προστίθεται νέα παράγραφος 10 ως εξής: «10. Παρατείνεται ο προσωρινός διακανονισμός των ανωτέρω παραγράφων 1-8 έως την 31η Δεκεμβρίου 2027 και αναστέλλεται η λήψη των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, για τους ασφαλισμένους που μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 είχαν ενεργό προσωρινό διακανονισμό σύμφωνα με την περ. Α του παρόντος και υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τους όρους αυτού.»
2) Η ισχύς του παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)
Λιακούλη Ευαγγελία
Αποστολάκη Ελένη – Μαρία (Μιλένα)
Βατσινά Ελένη
Γερουλάνος Παύλος
Καζάνη Αικατερίνη
Κατρίνης Μιχάλης
Μουλκιώτης Γεώργιος
Πουλάς Ανδρέας
Σταρακά Χριστίνα
Τσίμαρης Ιωάννης

Γράψτε μία απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί