Μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Ππαπαθανάση και του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας του Προγράμματος Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση κ. Πελοπίδα Καλλίρη σχετικά με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στις περιοχές Δίκαιης Μετάβασης, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια διότι ενέτειναν τις προσπάθειές τους για την εξαιρετικά θετική εξέλιξη του όλου εγχειρήματος.
Αυτό επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζουν αποφασιστικά την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους, προς όφελος των πολιτών, της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή. Επομένως, “η Δίκαιη Μετάβαση άρχισε να φαίνεται στην πράξη” μετά την ολοκλήρωση των υποβολών των προτάσεων στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που αφορά τις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης: Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Αμύνταιο και το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας όπως και για το Δήμο Μεγαλόπολης.
«Οι δράσεις αυτές καλύπτουν υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, με τη συνολική δημόσια χρηματοδότηση να ανέρχεται σε 280 εκατομμύρια ευρώ.
Για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων μόνο για τη Δυτική Μακεδονία Ø υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα διατεθούν 100 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν υποβεβλημένες αιτήσεις, ξεπερνώντας το 118% της συνολικής διαθέσιμης δαπάνης. Ø νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι υποβεβλημένες αιτήσεις για το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας υπερκάλυψαν τις διαθέσιμες δημόσιες δαπάνες κατά 330%, ξεπερνώντας τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ συνολικά έξι μεγάλες επιχειρήσεις, τρεις νέες και τρεις υφιστάμενες, αξιοποιώντας τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027, υπέβαλαν επενδυτικά σχέδια ύψους άνω των 73 εκ. ευρώ για τις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης».
Είναι χρήσιμο και απαραίτητο την στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα, να συμπεριληφθούν ΟΛΕΣ οι επιχειρήσεις που πληρούν το μίνιμουμ των απαιτήσεων. Έτσι θα είναι περισσότερες αυτές που θα έχουν πλέον την δυναμική να αναπτυχθούν, ενισχύοντας κατ’ επέκταση την οικονομική ανάκαμψη του τόπου μας.
Το μήνυμα είναι σαφές και άρχισε να φαίνεται στην πράξη. Μετά την ολοκλήρωση εδώ και καιρό όλου του νομοθετικού πλαισίου ότι οι περιοχές της Δίκαιης Μετάβασης μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς η στήριξη των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, είναι δεδομένη. Ένα όμως είναι το σίγουρο: “ΔΕΝ πρέπει να ξεχνάμε” ότι η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ της χώρας προς το παρών είναι ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ, και αυτό επαληθεύεται συνεχώς ειδικά τις τελευταίες ημέρες, που όλες οι λιγνιτικές μονάδες τέθηκαν σε λειτουργία. Η προσπάθεια μας για μια καλύτερη, ανταγωνιστική, και ισχυρή οικονομία στη Δυτική Μακεδονία και στο νομό Κοζάνης, συνεχίζεται….
Γράψτε μία απάντηση