Στην Εορδαία λοιπόν..
Με πάθος, πλήθος και θέληση ξεκίνησε η Αποκριά στην Εορδαία . Οι εκδηλώσεις είναι πραγματικά πάρα μα πάρα πολλές, η τοπική οικονομία μοιάζει να παίρνει μια μικρή ανάσα, ενώ η κορύφωση των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16/3 με την περίφημη παρέλαση, στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή πλήθους κόσμου -φορέων -καταστημάτων κλπ
Το ερώτημα που παραμένει είναι ένα: μετά την Αποκριά, τι?
Κι εδώ καλώ όλους τους συμπολίτες μου αλλά περισσότερο όσους ήταν εναντίον της Αποκριάς λόγο θρησκευτικού συναισθήματος.
Στο προκείμενο λοιπόν :
Για να επιτευχθεί αυτή η δράση, χρειάζονται να συμπλέυσουν τρεις παράγοντες
- ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος
- οι ιερείς της περιοχής μας
- ο Δήμος Εορδαίας
Στην ανάλυση του εγχειρήματος λοιπόν:
Σε κάθε ναό , κάθε χωριού αλλά και στην πόλη της Πτολεμαΐδας, υπάρχουν θρησκευτικά κειμήλια αιώνων. Κάποια μάλιστα χρονολογούνται 4 και 5 αιώνες πριν.
Εικόνες, Ευαγγελία, Εξαπτέρυγα, Σταυροί, κλπ συνθέτουν ένα θρησκευτικό μωσαϊκό που μπορεί με γεμίσει ένα ολόκληρο μουσείο. Επί 40 μέρες ( αλλά και περισσότερο), ουσιαστικά την περίοδο της τεσσαρακοστής, το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει πόλο έλξης θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή της Εορδαίας.
Προφανώς και δεν θα αφαιρεθεί εσαεί κανένα κειμήλιο από κανένα ναό, αναφερόμαστε σε εθελοντική δωρεά για μικρό χρονικό διάστημα ώστε να δημιουργηθεί κάτι διαφορετικό και πρωτοπόρο στην περιοχή.
Χρόνια πριν, είχα καταθέσει την ίδια πρόταση, ο πρώην Μητροπολίτης κ.Θεόκλητος ήταν θετικότατος, το ίδιο και ο Δήμος Εορδαίας, ιδιαίτερα δε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στον οποίο απευθύνθηκα, όλο το εγχείρημα όμως κόλλησε στη φύλαξη των κειμηλίων.
Τώρα πια, αυτό μπορεί να λυθεί πολύ εύκολα, με μια ιδιωτική εταιρία φύλαξης και την περιπολία ενός ανά διαστήματα ενός αστυνομικού οχήματος.
Κι επειδή δεν αναφέραμε το σημαντικότερο, πως θα ονομάζεται όλο το εγχείρημα : Θρησκευτικοί Θησαυροί Εορδαίας. Τι πιο όμορφο, κατανοητό, με συμπυκνωμένο νόημα
Γιατί όμως να γίνει κάτι τέτοιο?
- Η περιοχή θα αποκτήσει ακόμη μια ”εκδηλωση” όπου θα φέρει χιλιάδες κόσμου στην πόλη… κυριολεκτικά χιλιάδες, κι αυτό χρειάζεται ένα νέο άρθρο για να αναλυθεί…..
- Πέραν του εγχειρήματος, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει την πόλη και τα γύρω χωριά. Έχουμε λίμνες, ποτάμια, φυσική ομορφιά που παραμένει ανεκμετάλλευτη.
- Για 40 ημέρες θα δημιουργηθούν λίγες μεν, αλλά υπαρκτές, θέσεις εργασίας. Ορισμένα άτομα από ιδιωτική εταιρεία για 24ωρη φύλαξη αλλά και 1-2-3 θέσεις ξεναγών.
- Με ένα συμβολικό αντίτιμο εισόδου στην έκθεση των κειμηλίων, πχ 1€, μπορεί να μαζευτεί ένα σημαντικό ποσό για περαιτέρω δράσεις ανάπτυξης και προβολής της περιοχής.
Το να συμβεί το συγκεκριμένο ”project” φέτος, θα αποτελούσε ένα μικρό θαύμα, από άποψη ταχύτητας λήψης αποφάσεων, τριών διαφορετικών φορέων, εύρεσης χώρου αλλά και λύσης μικρών και μεγάλων προβλημάτων που προκύπτουν σε τέτοιες περιπτώσεις.
Προσωπικά δεν χάνω την ελπίδα για κάτι διαφορετικό στην περιοχή, πραγματικά ελπίζω να γίνει κάτι φέτος…..αν όχι φέτος, του χρόνου. Εξάλλου σε ένα ολόκληρο έτος, μπορείς να αγγίξεις την τελειότητα σε κάθε επίπεδο.
Υ.Γ. Κάτι ανάλογο σε μικρότερο επίπεδο, έκανε ο Πάτερ Τιμόθεος, στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου. Ορίστε το παράδειγμα , σε μικρογραφία μεν, αλλά στην πράξη πέτυχε….πάμε όλοι μαζί για ένα μεγαλύτερο εγχείρημα.
Με τη δύναμη της άποψης μου, Διαμαντίδης Χαράλαμπος
Γράψτε μία απάντηση