Η κατασκευή της σύγχρονης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, Πτολεμαΐδα 5, έγινε μέσα σε ένα κλίμα ωσαννά…..μετά βαΐων και κλάδων δηλαδή.
Το συνολικό κόστος κατασκευής της , ξεπέρασε το 1.5 δις , ενώ επί της ουσίας κάνεις δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια πόσο κόστισε. Όπως πάντα σ’ αυτό το κράτος ξοδεύουμε ασύστολα, ώστε να πληρώνουν οι αγέννητες γενιές.
Και ήρθε η ώρα της λειτουργίας, για την ακρίβεια η ώρα της παράδοσης της μονάδας στη ΔΕΗ από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ…..αυτό κι αν είναι παράδοξο. Μια εταιρία τσιμέντοκατασκευών , ανέλαβε την κατασκευή ενός εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής , χωρίς να έχει παρελθόν στον τομέα και το know how…..αλλά στην Ελλάδα είσαι, οπότε είσαι ότι δηλώσεις.
Έτσι αλλιώς κι αλλιώτικα, το εργοστάσιο πήρε μπρος….κατά μια εννοια, κατά μία άλλη, δουλεύει οπότε μπορεί και οπότε δεν βγάζει σφάλματα.
Διαφημίστηκε ως φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά καμία απόδειξη τούτου δεν έχει έρθει στη δημοσιότητα, τουναντίον, μάλλον παράγει την ίδια μόλυνση όσο δύο μονάδες του πρωην ΑΗΣ Καρδιάς….και μη βιάζονται μερικοί να κρίνουν, ο γράφων εργάστηκε επί 13 μήνες στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Πολλά πράγματα που αποτελούν κοινό μυστικό, δεν βγαίνουν εύκολα προς τα έξω.
Η κυβέρνηση από την άλλη έχει δρομολογήσει την απολιγνιτοποίηση η οποία ήρθε και μας προσπέρασε.
Αν θέλουμε να βλέπουμε την αλήθεια κατάματα, ο λιγνίτης πέθανε, εμείς προσπαθούμε με ενέσεις και χάριν ολίγων που πρέπει να συνταξιοδοτηθούν, να κρατήσουμε ένα θνησιγενές σύστημα ”ζωντανό” όσο το δυνατόν περισσότερο.
Στο προκείμενο όμως, στην Πτολεμαΐδα 5
- Γιατί βγαίνει εκτός λειτουργίας?
- Γιατί η τεφρολεκάνη έχει καεί δύο φορές?
- Γιατί μια σειρά συστημάτων στους αποληπτες αντί να λειτουργούν είναι ”γεφυρωμενοι” συνεχώς?
- Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι εργολαβικοί εργαζόμενοι? εμπειρία ή γνωριμία? ( ως πρώην εργαζόμενος, θα σας απαντήσω: με μέσον) Και προς Θεού, δεν κακολογω τον άνθρωπο που θέλει ένα μεροκάματο για να ζήσει αυτός και η οικογένεια του, αλλά την αιώνια Ελληνική αντίληψη περί εργασίας, η οποία ξεκινάει από το αλισβερίσι πολιτικού και εργαζομένου
- Τι κάνει η διοίκηση? Έχει γνώση του συνολικού αντικειμένου ή ορισμένοι βρήκαν μια θέση κι άγιος ο Θεός? Καδοτροχος είναι κυρ Προϊστάμενε όχι δεινόσαυρος, άντε κλείσε το στόμα θα μπει καμία μύγα.
- Γιατί τα προβλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο και τελειωμό δεν έχουν
Τα γιατί είναι ατελείωτα…..
Να σημειωθεί, πως η εταιρία του Ευάγγελου Μυτιληναιου, έφτιαξε μονάδα ίσης δυναμικής με την Πτολεμαΐδα 5, με κόστος μόλις 300 εκ περίπου.
Με τα χρήματα που ξόδεψε το ελληνικό δημόσιο, θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει 5 εργοστάσια σε Κοζάνη, Πτολεμαίδα και Φλώρινα, όλα με φυσικό αέριο και να εκσυγχρονίσει στο μετρό του δυνατού τον Άγιο Δημήτριο ή τον ΑΗΣ Καρδιάς, ώστε να υπάρχουν σε στρατηγική εφεδρεία.
Μια σειρά σεμιναρίων, εκπαίδευσης του προσωπικού και ξαφνικά θα ειχαμε πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας στην περιοχή.
Εμείς όμως, με γαϊδουρινό πείσμα, στηλώσαμε τα πόδια στο έδαφος και βλέπαμε μόνο λιγνίτη, ούτε καν την περίπτωση της μονάδας Λαυρίου που εδώ και χρόνια είναι μεικτού κύκλου.
Το μόνο που μας απομένει τώρα, αφού βγουν στη σύνταξη και οι τελευταίοι μόνιμοι εργαζόμενοι είναι η νέα αξιοποίηση του χώρου:
- Θέλετε να το κάνουμε βιομηχανικό μουσείο?
- Ένα φουτουριστικό πανεπιστημιακό campus?
- Να το γκρεμίσουμε συθέμελα, μιας και σαν Έλληνες ξέρουμε να καταστρέφουμε
Κι αν όλα διαβάζονται ως αστεία, η αλήθεια είναι πως η απολιγνιτοποιηση μας προσπέρασε και ουδεμία ελπίδα διαφαίνεται για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα ώστε να δώσει νέα πνοή στην περιοχή.
Μέχρι στιγμής αυτά….τα υπόλοιπα, την επόμενη φορά.
Υ.Γ. με τη νέα αρχή και με την τιμή της τηλεθέρμανσης στα 100 ευρώ ανά μονάδα, ποιος θα θέλει λιγνίτη.
Με τη δύναμη της άποψης μου, Διαμαντίδης Χαράλαμπος
Γράψτε μία απάντηση