Ένα χρονικό διαχρονικής κυβερνητικής απαξίωσης της περιοχής και δεκάδες κλειστά καταστήματα (πλούσιο φωτογραφικό υλικό)

Απ’ το white dragon, στο εργοστάσιο της Volkswagen, μετέπειτα στα στούντιο του Hollywood, στην ”ραγδαία ανάπτυξη” της περιοχής και το κέντρο κατασκευής μπαταριών…… τελικά μείναμε με τα δεκάδες κλειστά καταστήματα, την ανεργία στα ύψη, μια λιγνιτικη μονάδα που υπολειτουργεί, χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και δεκάδες αν όχι εκατοντάδες κλειστά καταστήματα.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, από την περίοδο των μνημονίων μέχρι και σήμερα, δε θα ήταν υπερβολή να πούμε, πως η περιοχή της Εορδαίας χτυπήθηκε πιο σκληρά από κάθε άλλη. Αναμφίβολα, το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, ήταν οικονομικά υψηλό, δυστυχώς όμως, όπως σε ολόκληρη τη χώρα, το εισόδημα μειώθηκε, η ανεργία αυξήθηκε, ενώ είχαμε την ατυχία να κλείσουν μονάδες βαριάς βιομηχανίας όπου και μέσω των ορυχείων απασχολούσαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Σαν ντόμινο λοιπόν, όλη αυτή η κατάσταση μεταφέρθηκε και στον ιδιωτικό τομέα, με τις ίδιες ακριβώς συνέπειες.

Από τις κυβερνήσεις που πέρασαν ακούσαμε πάρα πολλά, κάποια εξ αυτών φαιδρά, αλλά πρωτοποριακά και ορισμένα κυριολεκτικά απραγματοποίητα. Με το κλείσιμο του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, τότε κυβερνητικός βουλευτής, δήλωσε ελαφρά τη καρδία, πως οι χώροι του εργοστασίου θα μετατραπούν σε χώρους για κινηματογραφικά γυρίσματα μεγάλων εταιριών του Hollywood….κάθε νοήμονας, θα είχε σκεφτεί: δεν μπορεί, μας δουλεύουν.

Στην συνέχεια, με άλλη κυβέρνηση, Υπουργός, είχε αφήσει να εννοηθεί, ενώ κυκλοφόρησαν και δημοσιεύματα, πως προσπαθούν να φέρουν τον κολοσσό Volkswagen στην Πτολεμαΐδα….σε μια περιοχή που δεν έχει λιμάνι, δεν συνδέεται σιδηροδρομικά με καμία περιοχή, ήθελαν να πιστέψουμε πως θα βρεθεί ο αφελής που θα επενδύσει εκατομμύρια, για να μεταφέρει το τελικό προϊόν με εκατοντάδες νταλίκες μέσω Εγνατίας, εκτινάσσοντας το κόστος στα ύψη. Δεν θέλει και πολύ μυαλό, απλή λογική κι επίπεδο δημοτικού…..μας δουλεύουν ψιλό γαζί.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, από τον πρώην Περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας, ελεγχθεί πως θα γίνουμε το κέντρο παραγωγής υδρογόνου.

Πώς είπατε? Δεν το πιστεύετε?

Προφανώς και δεν το πιστεύει κανείς κι απ’ τους κυβερνώντες.

Φτάσαμε στο 2024, η περιοχή μαραζώνει, τα κλειστά καταστήματα συναγωνίζονται σε αριθμό τα εν λειτουργία, αλλά παρόλα αυτά κάποιοι βλέπουν στο βάθος ανάπτυξη της περιοχής, κοινώς θα φάμε με χρυσά κουτάλια…..όχι κάποιο έδεσμα, αλλά πολιτικό σανό.

Οι παρακάτω φωτογραφίες, αποτυπώνουν ένα τμήμα του εμπορικού κόσμου της περιοχής. Σκληρό μεν, αλλά πραγματικό. Εν έτει 2024, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση, πολλές και καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας . Δεν ικετεύουμε για το μέλλον μας, το διεκδικούμε. Αν όχι για εμάς, για τις γενιές που έρχονται, σε αυτές οφείλουμε να παραδώσουμε ένα καλύτερο αύριο και όχι φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Με το θάρρος της γνώμης μου. Διαμαντίδης Χαράλαμπος

Γράψτε μία απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί