Μεγάλη Εβδομάδα, ώρα κατάνυξης και πνευματικού αγώνα

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ολοκληρώνεται αυτήν την εβδομάδα και συνεπικουρείται από την Μεγάλη Εβδομάδα, ολοκληρώνοντας πνευματικά μια περίοδο, αναπρογραμματισμου, αναστοχασμού και μετάνοιας για τους πιστεύοντας.

Μια περίοδο που διακατέχεται από αυτοκριτική, αυτοανάλυση αγώνα και ταπείνωσης, εμπνεόμενοι από ένα πνεύμα δοτικότητας και συγχώρεσης, αναζητώντας την τελική λύτρωση της Αναστάσεως.

Έχοντας αυτό στο μυαλό και κυρίως σαν πρακτική στην ζωή του ορθόδοξου Χριστιανού, θα πρέπει να αποφύγουμε όλη αυτή την περίοδο κακοτοπιές και τρικλοποδιές του όφεως, ο οποίος σε αυτή την περίοδο καταβάλει περισσότερο από ποτέ πειρασμικές επιθέσεις, ωθώντας τους πιστούς σε συμπεριφορές μη συμβαδίζουσες με αυτήν.

Φιλονικίες, εγωισμοί, πειρασμικές καταστάσεις, ψέματα, ακηδία, έχουν την πρωτοκαθεδρία σε αυτό. Εκτός αυτού είθισται τα τελευταία χρόνια, να γίνεται και μια υπερπροβολή της ανθρώπινης και μόνο διάστασης του Χριστού και των Παθών του, σε σημείο που να θεωρείται από κάποιους υπερβολή και να ξεφεύγει του συνολικού μηνύματος και φύσεως του Θεανθρώπου, ερχόμενοι σε αντιδιαστολή με τον πυρήνα της πίστεως μας , ελκυόμενοι από μηνύματα άλλων αιρετικών εκκλησιών , εν είδη θεατρικής παραστάσεως πολλές φορές και υποκρινόμενοι την πνευματικότητα της περιόδου αυτής.

Μοιραζόμαστε αυτές τις σκέψεις, ευχόμενοι και αυτοαναλυόμενοι με προσπάθεια ταπείνωσης και αυτοκριτικής για τακτικές και συνήθειες που δεν συνάδουν με την Ορθόδοξη πίστη. Καλό Πάσχα σε όλους, Καλή Ανάσταση.

Με εκτίμηση, Ηλίας Πατσινακίδης, Κοινωνικός Λειτουργός

Γράψτε μία απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί