Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης με θέμα: «Οι υστερήσεις, τα κενά και η στασιμότητα στην απορρόφηση κονδυλίων για το Π.Δ.Α.Μ. δημιουργούν απόγνωση στην Δυτική Μακεδονία» που θα συζητηθεί, παρόντος του αρμόδιου Υπουργού, το επόμενο διάστημα στην Βουλή.
Στην ερώτηση, καταγράφεται το γεγονός ότι, πέντε σχεδόν χρόνια μετά την αιφνίδια εξαγγελία του Πρωθυπουργού για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική λύση για την ενίσχυση της Δυτικής Μακεδονίας και την στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων, ενώ σύμφωνα με την Δ.Ε.Η., επίκειται πλήρης παύση λειτουργίας το 2026, δηλαδή σε δύο χρόνια από σήμερα.
Το πολυδιαφημισμένο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Π.Δ.Α.Μ.) είτε καρκινοβατεί, είτε είναι στάσιμο, εξυπηρετώντας μόνο ελάσσονες δράσεις και στόχους, χωρίς καμία συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.Αναζητούνται, μάταια, έργα και παρεμβάσεις στους διακηρυγμένους τομείς όπως, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η ενεργειακή μετάβαση, η αναπροσαρμογή χρήσεων γης – κυκλική οικονομία, η δίκαιη εργασιακή μετάβαση, οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας και η τεχνική βοήθεια, ενώ υπάρχουν αρκετές αοριστολογίες και κενά ακόμα και για την τηλεθέρμανση.
Οι πόροι που έχουν εξαγγελθεί, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το Invest EU και την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων, είτε έχουν απορροφηθεί ελάχιστα, είτε καθόλου, ενώ η εθνική συμμετοχή, δηλαδή η χρηματοδότηση από την κυβέρνηση είναι μηδαμινή, εξελίξεις που αθροιζόμενες, εντείνουν την υποβάθμιση της περιοχής.
Η κ. Βέττα δήλωσε: «Κατέθεσα επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, με αίτημα την επίσημη ενημέρωση για την «πρόοδο» των έργων, των επενδύσεων και των χρηματοδοτήσεων στην Δυτική Μακεδονία, σχεδόν πέντε χρόνια μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στον Ο.Η.Ε. για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.
Από τότε, έχουμε ακούσει πολλά, αλλά έχουμε δει ελάχιστα, ενώ το χρονοδιάγραμμα της οριστικής παύσης εκπνέει. Ουσιαστικά, οι μόνες αλλαγές που έχουν συμβεί είναι η εκτενής αλλοίωση της γεωμορφολογίας με την αθρόα και ανεξέλεγκτη χωροθέτηση Α.Π.Ε. χωρίς Ειδικό Χωροταξικό και η διείσδυσή του φυσικού αερίου ως καύσιμου μετάβασης, το οποίο είναι επίσης ορυκτό και σε ελάχιστα χρόνια θα πρέπει να αποσυρθεί, ομοίως.Την ίδια ώρα βαφτίζονται μεταρρυθμίσεις και «έργα» οι επιδοτήσεις για εκπαίδευση σε ανέργους, χωρίς να υπάρχει προοπτική απασχόλησης στο μέλλον και οι ισχνές επιδοτήσεις για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.
Σε όρους πραγματικής οικονομίας, προστιθέμενης αξίας και ενίσχυσης της εργασίας, δεν υπάρχει τίποτε ουσιαστικό, βιώσιμο και μακροπρόθεσμο, με την ανεργία, ειδικά των νέων, και την φυγή πληθυσμού, να είναι πια καθεστώς.Είναι ώρα να γίνει ο πραγματικός απολογισμός πεπραγμένων και η κυβέρνηση να απαντήσει ουσιαστικά για τα αποτελέσματα της βίαιης απολιγνιτοποίησης, την πρόοδο των επενδύσεων, την απορρόφηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και την ρευστότητα στην τοπική οικονομία.»
Στην ερώτηση, η οποία επισυνάπτεται, τίθενται τα κάτωθι ερωτήματα: Σε ποιο βαθμό έχουν αξιοποιηθεί τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους στόχους του Π.Δ.Α.Μ. και ποιος είναι ο βαθμός απορροφητικότητας από κάθε εισφέροντα (Ε.Ε., Εθνικοί πόροι, ιδιωτική οικονομία);Ποιο είναι το πραγματικό, μετρήσιμο αποτέλεσμα για την οικονομία και την κοινωνία της περιοχής, πέντε χρόνια μετά την εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης;
Με Εκτίμηση Γραφείο Βουλευτή Βέττα Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας περιβάλλοντος της Βουλής
Γράψτε μία απάντηση