Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Φλώρινας στην εκδήλωση της Μητρόπολης για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής

Την ανάγκη σύσσωμη η τοπική κοινωνία να συστρατευτεί και να στηρίξει την προσπάθεια της Μητρόπολης και των φορέων για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής τόνισε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την εκδήλωση της Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας με τον τίτλο “Χτίζω Ναό, Αγγίζω ουρανό”.Ο κ. Γιαννάκης, αφού αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως “για εμάς τους Φλωρινιώτες, το πνευματικό και συναισθηματικό δέσιμο με την Αγία Παρασκευή είναι βαθιά ριζωμένο στην ψυχή μας.

Αποτελεί το στήριγμά μας σε στιγμές αδυναμίας, τη παρηγοριά μας σε ώρες θλίψης και την ελπίδα μας σε κάθε δυσκολία. Από την πρώτη στιγμή, όλοι οι τοπικοί φορείς και σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολή μας, ενώσαμε δυνάμεις, αναζητώντας τη βέλτιστη λύση”. Αναλυτικά ο χαιρετισμός του κ. Δημάρχου:”Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση «Χτίζω ναό, Αγγίζω ουρανό» της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Μια εκδήλωση που υπηρετεί το υψηλό νόημα της ανιδιοτελούς προσφοράς και αποτελεί ένα πρώτο – αλλά απολύτως ουσιαστικό – βήμα στην πορεία προς την επαναλειτουργία του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος επλήγη σοβαρά από το σεισμό της 9ης Ιανουαρίου του 2022. Η σφοδρότητα του σεισμού ήταν τέτοια, που μπορεί να προκάλεσε σημαντικές υλικές φθορές και βαθιές ρωγμές, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν κλόνισε, ούτε διέρρηξε την πίστη και την αφοσίωσή μας.

Για εμάς τους Φλωρινιώτες, το πνευματικό και συναισθηματικό δέσιμο με την Αγία Παρασκευή είναι βαθιά ριζωμένο στην ψυχή μας. Αποτελεί το στήριγμά μας σε στιγμές αδυναμίας, τη παρηγοριά μας σε ώρες θλίψης και την ελπίδα μας σε κάθε δυσκολία.Από την πρώτη στιγμή, όλοι οι τοπικοί φορείς και σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολή μας, ενώσαμε δυνάμεις, αναζητώντας τη βέλτιστη λύση. Από τη δική μας πλευρά ως Δημοτική Αρχή καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, καταφέραμε να καλύψουμε το κόστος των αναγκαίων μελετών, για την αποκατάσταση του ναού και θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες όπου χρειαστεί. Άλλωστε, ο Ναός της Αγίας Παρασκευής, χάρις στην ιερότητά του και το επιβλητικό του μέγεθος, αποτελεί υψηλής σημασίας προσκυνηματικότοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τα θυρανοίξια του νέου ναού της Αγίας Παρασκευής, που εγκαινιάστηκε το 1974 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Αυγουστίνο. Ενός ναού που τότε οικοδομήθηκε χάρις στην αγνή αγάπη, την ακλόνητη πίστη, την ακάματη εργασία και τις ανιδιοτελείς προσφορές απλών πιστών, που αγκάλιασαν τη διαδικασία ανέγερσής του.

Σήμερα- μισό αιώνα μετά- έχουμε ιερό καθήκον απέναντι στην παράδοσή μας, την ιστορία μας, στους ανθρώπους των προηγούμενων γενιών να αποκαταστήσουμε τις φθορές και γιατί όχι να παραδώσουμε έναν ακόμα πιο λαμπρό ναό.Σεβασμιότατε ποιμενάρχη μας,κλείνοντας θα ήθελα να εξάρω το ειλικρινές ενδιαφέρον σας από την πρώτη στιγμή ανάληψης των νέων σας καθηκόντων και τον ένθερμο ζήλο σας για αυτό το εγχείρημα. Έχετε πει «για να λειτουργήσει αυτός ο Ναός εγώ θα κάνω τα πάντα, θα φτάσω στην άλλη άκρη του κόσμου».

Σε αυτή την υπερπροσπάθειά σας δεν είστε μόνος. Πέραν της δεδηλωμένης υποστήριξης των τοπικών αρχών, σύσσωμη η τοπική κοινωνία είναι στο πλάι σας. Για αυτό και σήμερα είμαστε όλοι εδώ. Όχι μόνο για να τιμήσουμε και να επαινέσουμε μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία του Μητροπολίτη μας, αλλά για να εκφράσουμε ενωμένοι κάτω από τη σκέπη της Εκκλησίας μας την απόφασή μας ότι παρά τις όποιες δυσκολίες της καθημερινότητας, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.Μας έχετε όλους συμπαραστάτες και είμαι βέβαιος πως η συνένωση δυνάμεων για έναν κοινό σκοπό μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει!Με τη βεβαιότητα ο ευγενής σκοπός της σημερινής εκδήλωσης να ευαισθητοποιήσει και αυτούς που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, σας συγχαίρω για την άρτια διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης και εύχομαι η Αγία Παρασκευή να μας αξιώσει σύντομα να πανηγυρίσουμε με κάθε μεγαλοπρέπεια και πάλι στο ναό της.

Σας ευχαριστώ!”

Γράψτε μία απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί