Π. Κουκουλόπουλος: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπό την απειλή προστίμων, εξαιτίας ανεφάρμοστων απαιτήσεων»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την πρακτική αδυναμία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να προσκομίσουν -και μάλιστα μέσα σε λίγες μόλις μέρες- τα στοιχεία πέντε ετών που τους ζητά η ΑΑΔΕ, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, μαζί με δύο ακόμη Βουλευτές, διεκδικώντας από την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις ανεφάρμοστες απαιτήσεις της και σε κάθε περίπτωση να δώσει άμεσα παράταση.

Η τεκμηρίωση εδράζεται πρωτίστως στην εμπεριστατωμένη Επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ, όπου περιγράφεται πως τις τελευταίες ημέρες επιδίδονται σε επιχειρήσεις προσκλήσεις ελέγχου με βάση το ν. 5104/2024 και απαιτείται, εντός ελάχιστων ημερών, να προσκομισθεί κατάσταση excel με αντιστοίχιση των ημερήσιων κινήσεων εισπράξεων μέσω POS σε αντιπαραβολή με τις αντίστοιχες αποδείξεις λιανικής πώλησης, για τις χρήσεις 2019, 2021, 2022, 2023 και 2024.

Απευθύνονται, όμως, σε επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης απλογραφικών βιβλίων, που δεν είναι δηλαδή υποχρεωμένες σε αναλυτική τήρηση βιβλίων, ενώ έως το φορολογικό έτος 2023 η απόδειξη λιανικής εκδιδόταν κατά την πώληση χωρίς να διευκρινίζεται εκ των προτέρων από τον πελάτη ο τρόπος πληρωμής (ηλεκτρονική συναλλαγή ή μετρητά).Ειδικά στις επιχειρήσεις εστίασης, η έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης εκδιδόταν υποχρεωτικά με κάθε παράδοση παραγγελίας στον πελάτη με τρόπο είσπραξης μετρητά και ο πελάτης στο τέλος της παραμονής του στο κατάστημα επέλεγε τον τρόπο πληρωμής για το σύνολο των παραγγελιών που είχε πραγματοποιήσει.

Η αντιστοίχιση των πολλαπλών αποδείξεων λιανικής ανά πληρωμή πρακτικά είναι αδύνατη ακόμα και για πληρωμές μέσω POS που ενδέχεται να διατηρούνται οι εισπράξεις ανά συσκευή POS στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, διότι δεν υπήρχε αντίστοιχη υποχρέωση και άρα δεν υπάρχει αντίστοιχο φυλασσόμενο αρχείο.Στην Ερώτηση αναδεικνύεται πως, ακόμα και εάν τα στοιχεία αυτά τηρούνταν, θα απαιτούνταν δεκάδες εργατοώρες, κυρίως από τα λογιστικά γραφεία. Ό

πως επισημαίνει και η ΓΣΕΒΕΕ, είναι μια εργασία που θα έπρεπε η φορολογική αρχή να είναι σε θέση να την κάνει μονή της και με βάση τα στοιχεία που συλλέγει, παρά ταύτα επιλέγει να την μετακυλήσει στις επιχειρήσεις, γνωρίζοντας ότι ιδιαίτερα οι μικρές δεν είναι σε θέση να την φέρουν εις πέρας. Σ’ αυτό το ασφυκτικό και ανεφάρμοστο πλαίσιο κυβερνητικών απαιτήσεων, και υπό τον ορατό κίνδυνο επιβολής αυθαίρετων προστίμων για μη προσκόμιση στοιχείων που δεν υπήρχε υποχρέωση τήρησής τους, με την Ερώτηση η Κυβέρνηση καλείται να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα.

Παράλληλα, να απαντήσει για την αναγκαία απλοποίηση των διαδικασιών διασταύρωσης στοιχείων και γενικότερα για τη λήψη μέτρων προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων -εστίασης και όχι μόνο- που πλήττονται από το υπέρμετρο κόστος λειτουργίας και συνεχώς στοχοποιούνται από την Κυβέρνηση.

Γράψτε μία απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί