Μια εξαιρετική δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης με τίτλο “Ζωγραφίζοντας το παζλ του αυτισμού”, διοργάνωσε την Τρίτη 2 Απριλίου το ΚΔΑΠμεΑ Δήμου Φλώρινας.
Η δράση υλοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού. Εκτός του ΚΔΑΠμεΑ Δήμου Φλώρινας, που ήταν ο διοργανωτής, συμμετείχαν ακόμη το ΕΕΕΕΚ Φλώρινας, το ΚΕΦΙΑΠ Φλώρινας, το ΚΔΑΠ ΜΕΑ “Πρόσβαση”, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Φλώρινας και το ΕΝΕΕΓΥΛ.
Παιδιά, εκπαιδευτές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν με θέρμη στην όλη δράση και έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για μια κοινωνία συμπερίληψης και σεβασμού.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Βουλευτής Φλώρινας κ. Σταύρος Παπασωτηρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Αθανάσιος Τάσκας και ο Πρόεδρος του Μουσείου κ. Ανδρέας Τσώκας, ενώ την επισκέφτηκε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος.
Μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Κωνσταντινίδης είπε: “Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τα παιδιά και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς για την παρουσία τους σήμερα στη δράση «Ζωγραφίζοντας το πάζλ του αυτισμού» και στη συνέχεια να ευχαριστήσω τους επίσημους προσκεκλημένους, αλλά και όλους όσους μας τιμούν με την παρουσία τους.
Ως αντιδήμαρχος της δομής θα ήταν παράλειψη μου να μην ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μας – υπαλλήλους της δομής, για την οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Ήταν μια δική τους πρωτοβουλία, η οποία μόλις μας κοινοποιήθηκε ήταν αδύνατο να μην την επικροτήσουμε.
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους υπευθύνους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και ιδιαίτερα τον κ. Τσώκα για τη ζεστή φιλοξενία.
Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να αναγνώσω τον παρακάτω σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη, ο οποίος λόγω βεβαρημένου προγράμματος δεν κατάφερε να βρίσκεται ανάμεσά μας.
“Με χαρά αγκαλιάζουμε τη δράση του ΚΔΑΠμεΑ του Δήμου Φλώρινας «Ζωγραφίζοντας το πάζλ του αυτισμού» με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού. Μια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ολόκληρης της κοινωνίας, με στόχο το σεβασμό, την συμπερίληψη και την κοινωνική αποδοχή των ατόμων αυτών.
Στον κόσμο μας κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μοναδικός. Τα άτομα με αυτισμό βλέπουν, ακούν και αισθάνονται με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο και συλλογική μας ευθύνη αποτελεί η διασφάλιση της πλήρους συμμετοχής τους σε όλες τις πτυχές της ζωής.
Ως Δήμος Φλώρινας μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες στηρίζουμε τα άτομα με αυτισμό και βοηθούμε τις οικογένειες να αναπτύξουν τις ιδιαίτερες ικανότητες των ατόμων αυτών και τελικά όλες και όλοι μαζί να κάνουμε το παν για την πλήρη και ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία, χωρίς όρους και περιορισμούς.
Σήμερα ζωγραφίζουμε με ζωηρά χρώματα τις λέξεις αγάπη και αποδοχή.
Μέσα από τα μάτια των παιδιών με αυτισμό ανακαλύπτουμε ένα νέο κόσμο συναρπαστικό και πανέμορφο”.
Τους παριστάμενους καλωσόρισε η εκπαιδεύτρια του ΚΔΑΠμεΑ Δήμου Φλώρινας κα Αντιγόνη Αναγνώστου, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων πως ” κάθε άτομο είναι μοναδικό και πολλά από αυτά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού διαπρέπουν στο ακαδημαϊκό πεδίο, τα μαθηματικά, τις τέχνες και τη μουσική. Τα άτομα με αυτισμό δεν πρέπει να νιώθουν αποκομμένα από το κοινωνικό σύνολο. Έχουν ένα δικό τους ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο βλέπουν τον κόσμο και αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα. Γι’ αυτό και η αποστολή της κοινωνίας και της ανθρωπότητας γενικότερα θα έπρεπε να είναι η βελτίωση τα ζωής τους, η διαμόρφωση αποτελεσματικών θεραπειών, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, ο σεβασμός και η αποδοχή τους”.
Στη συνέχεια, η διδάκτωρ Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και Ψυχολόγος του ΚεΦΙΑπ Φλώρινας κα Ξένια Καϊμάρα αναφέρθηκε στην ευεργετική επίδραση της τέχνης στον άνθρωπο και επικεντρώθηκε στα θεραπευτικά προγράμματα μέσω τέχνης που απευθύνονται σε άτομα στο φάσμα του αυτισμού.
Μεταξύ άλλων ανάφερε: «Η θεραπεία μέσω τέχνης (arttherapy) είναι ένα πιστοποιημένο επάγγελμα στον χώρο της ψυχικής υγείας που χρησιμοποιεί τη δημιουργική διαδικασία της τέχνης για να βελτιώσει και να ενισχύσει τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική ευημερία όλων ατόμων όλων των ηλικιών. Η θεραπεία εστιάζει σε προβλήματα συμπεριφοράς, κρίσεις ή τραύματα, απώλεια και πένθος, συναισθηματικές δυσκολίες, ασθένειες, ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες/αναπηρία, αισθητηριακή ολοκλήρωση, αναπτυξιακές διαταραχές, κ.ά. Η θεραπεία μέσω τέχνης παρέχει μια μη λεκτική οδό για αυτοέκφραση και επικοινωνία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Θεραπείας Τέχνης (American Art Therapy Association), η συγκεκριμένη θεραπεία αξιοποιείται σε προγράμματα βελτίωσης των γνωστικών και αισθητηριοκινητικών λειτουργιών, ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης και της αυτογνωσίας, καλλιέργειας συναισθηματικής ανθεκτικότητας, προώθησης της διορατικότητας, ενίσχυσης των κοινωνικών δεξιοτήτων, μείωσης του άγχους, επίλυσης συγκρούσεων και προώθησης της κοινωνικής αλλαγής. Όσον αφορά τον αυτισμό, τα καλλιτεχνικά μέσα όπως είναι το σχέδιο, η ζωγραφική και η γλυπτική, μπορούν να διευκολύνουν τα άτομα με αυτισμό να εκφράσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους με οπτικό και απτό τρόπο».
Γράψτε μία απάντηση